miercuri, 28 mai 2008

povestea Vulturului Alb

Vulturul plesuv alb are penele de culoare maro inchis, cu exceptia gatului, capului si cozii, care sunt albe. Traieste numai pe continentul american, din Alaska si Canada, pana in sudul Americii de Nord, aproape de granita cu Mexicul. Foarte buni zburatori si buni inotatori, vulturii plesuvi se hranesc in special cu pesti, dar si mici mamifere (pui de caprioara, iepuri si chiar maimute). Cuiburile, foarte mari si solide, si le construiesc in varful copacilor, in care femela depune anual - la inceputul lunii aprilie - doua sau trei oua. Deoarece sunt pasari “familiste” (vulturii isi aleg perechea pe viata), cuibul este reconstruit in fiecare an, ambii parinti adaugand mereu crengute, frunze si betigase pentru a-l intari.

Astfel, pe durata intregii vieti a unei perechi de vulturi (care poate fi de pana la 30 - 35 de ani), un cuib “refacut” de la an la an poate ajunge la un diametru de chiar 2 metri si o greutate de 450 de kilograme.

Vulturii au vederea de trei ori mai buna ca a omului, putand zari prada chiar si de la doi kilometri distanta, din inaltul cerului. Pot zbura 300 de kilometri fara oprire, cu viteze care ajung si la 180 de kilometri pe ora atunci cand coboara aproape vertical pentru a inhata pestii din apa. Vulturul are ciocul si ghearele foarte puternice, acestea crescand continuu pe toata durata vietii. De altfel, datorita acestor puternice gheare, vulturul poate cara, in zbor, o prada care cateodata depaseste jumatate din greutatea corpului.

Eu cunosc un vultur alb de Romania, s-a nascut in Germania.... in rest cred ca totul e la fel :)

Niciun comentariu: