luni, 9 iunie 2008

cafea cu scortisoara...



Pre Stapanul si Mitropolitul nostru Doamne il pazeste!

Avem nou Mitropolit, instalat, inscaunat... Sa-i dea Dumnezeu minte buna si cuget curat pentru a povatui atatia moldoveni aprigi.



Cafea cu scortisoara... o sa devina un obicei! E minunata.... Si asa boem , linistit si ganditor...



"-Inima cereasca neintinata! Aparatoare si acoperamantul meu, raza de aur, tu, Maica Domnului, apara-ma de ispita cea rea, ajuta-ma sa nu napastuiesc pe nimeni si sa nu ma vad napastuita fara vina!"

"Culcat in patul larg si infasurat de patru ori in plapuma groasa, ascult cum se roaga bunica, in genunchi, cu mana stanga adusa la piept, batand cruci cu dreapta din vreme in vreme. [...]

Rugile indelungate incheie totdeauna zile de amaraciune, certuri si batai, iar eu sunt numai urechi. Bunica istoriseste amanuntit lui Dumnezeu tot ce s-a petrecut in casa. Sade in genuchi, mare si greoaie ca unmusuroi; la inceput, vorbeste in soapta, iute si bolmojit, dar mai apoi spune raspicat di gros:

-Stii si tu Doamne ca fiecare cauta ce-i mai bun.[...] Oare se cade sa iubesti pe unul dintre copii mai mult decat pe altul? Tare bine ar fi sa-i bagu tu, Doamne, mintile in cap. TU, Doamne da-i un vis dintre cele bune ca sa priceapa cum sa faca imparteala intre feciori!

Se inchina si bate matanii, atingand podeaua cu fruntea ei mare, apoi indreptandu-se de mijloc, urmeaza sfatos:

-Si bine-ar fi sa-i zambesti si Varvarei mele, ca sa aiba si ea o bucurie [...]

Imi placea nespus acest Dumnezeu al bunicai, pe care ea il simtea atat de prieten"



"Cand viata se scurge cenusiu, pana si nenorocirea e sarbatoare, pana si focul o petrecere: pe un chip sters, si o zgarietura e o podoaba."

"Cocotat pe un stalp langa poarta, ma uitam la trasura care se departa, hurducandu-se. Uite, a dat coltul strazii...In sufletul meu parca se tranti cu putere o usa."

"Invata sa trudesti tu singur pentru binele tau, nu te lasa carmuit de altii. Traieste pasnic, fii cumsecade dar darz! Asculta pe cei din jur dar fa asa cum socoti tu ca-i mai bine..."

Maxim Gorki, Copilaria,
Editura Univers, Bucuresti, 1972

Superb!

Un comentariu:

Anonim spunea...

din astea mai vreau...multeeeee...Doamne!, ce frumos...